קומבוצ'ה

אחת היתרונות של להפעיל מסעדת בריאות הוא הפידבק וההערות שמתקבל מלקוחות שאיכפת להם. כך שמעתי המלצות על עשב חיטה, על Rejuvelac, וגם על קומבוצ'ה. לצערי, עומס ועצבים לא משאירים הרבה זמן פנוי, ולכן רק לאחרונה התפניתי לקרוא על נושא זה ולנסות את זה בעצמי.

בתכלית, קומבוצ'יה היא משקה עם חיידקים פרוביוטיים, כלומר בדומה לחיידקים שגודלים בתוך מוצרי חלב, אז חיידקים דומים, אבל למזלנו בלי חלב. בעת כתיבת שורות אלה אני יכול לדווח שאני שותה אותו כבר שבועיים, ונחמד מאוד, סוג של טעים (הכל יחסי), אבל באופן הגיוני בריא (בגלל החיידקים), ומאוד זול להכנה, ובעיקר, כנראה בהחלט פועל לשיפור הבריאות הכללית.

כמו הרבה פעמים, כאשר מכניסים דבר בריא, אז בתוך אותו העיתוי עושים גם דברים אחרים בריא (במקרה שלי צמצום דרסטי של צריכת קפה, יותר שינה, טיולים עם הכלבה, התנתקות מהפעילות היום יומית של סניף יהודה הלוי), ולכן הגיוני שאולי מרגישים יותר טוב, כלומר עדיין קשה לי לשים את האצבע על קומבוצ'יה, אבל בכל מקרה הוא בטוח לא יזיק.

קומבוצ'ה קיים כנראה כבר אלפי שנים, אבל לא נעשו מחקרים מקיפים. כן ניתן להגיד שחיידקים פרוביוטיים אכן עוזרים לנו, ולכן מיוחס לקומבוצ'ה המון סגולות, כאשר בקו התחתון קומבוצ'ה משפר את בריאותנו, ולכן בעיות בריאותיות מצטמצמות או נעלמות.

אבל הכי חשוב, אין כאן אינטרס מסחרי, כלומר בניגוד להרבה מאוד מזונות על, שאולי מתפרסמים גם בגלל אינטרסים כלכליים, כאן אין מי שיכול להרווח כסף, רק בריאות, וזה הסיבה שיתכן עדיין לא שמעתם על זה.

ניתן לקראו הרבה על קומבוצ'ה באינטרנט, כאשר אותי הרשים במיוחד התיעוד של חוקרים מברית המועצות לשעבר, שבשנות ה-50 מיפו הישנות תחלואת הסרטן בברית המועצות, וגילו שני מחוזות שכמעט ולא היו כלל מקרה סרטן, למרות זיהום סביבתי מעל הממוצע. הסיבה לכך היתה כנראה שתיית קומבוצ'ה, כפי שניתן לקרוא גם בכתבה זאת.

בעניין מידע על קומבוצ'ה, יש כמה אתרים בארץ, ויש המון בחו"ל, שרובם מפנים אל אתר אחד מאוד מקיף, בשם Kombucha Kamp.

 בהחלט מומלץ, כדאי לכם, ויתכן גם נציע קומבוצ'ה בסניף יהודה הלוי החל מפברואר השנה.

הערה חשובה: בעשר השנים האחרונות קומבוצ'ה הפך להיות פופולרי בארה"ב, וכמה חברות משווקים אותו. מובן שרק הגרסה הלא מפוסטרת באמת יעילה, וקרוב לוודאי המקרים של תופעות ליווי הם בודדים ומהווים אחוזים בודדים מהמשתמשים, כאשר גם בקומבוצ'ה וגם בעשב החיטה יכולים לוהפיע תופעות ניכוי, כלומר הגוף מגיב ומוציא רעלים (במקרה של עשב חיטה דרך העור למשך כמה שבועות).

במקרה של קומבוצ'ה, המשקה מכניס שמרים ידידותיים לגוף שגורמים לשמרים לא ידידותיים, בין היתר קנדידה, לצאת. וכאן קיים סיכון עבור נשים, ולכן עקב הופעת מקרים כאלה בארה"ב, ששתייה של קומבוצ'ה גרם (שוב, כנראה רק אצל בודדות) להתפרצות של קנדידה, מומלץ לנשים להתחיל לשתות קומבוצ'ה בימים הראשונים במינון נמוך של צ'סר עד שוט ליום. אם לא קורה כלום, אז ניתן להגביר כמות, ואם כן קורה משהו, יש דרכים להתגבר על זה, בין היתר שתייה מסיבית של מים, אבל במקרה של התפרצות קנדידה אז כדאי זמנית להפסיק את שתיית הקומבוצ'יה.

אבל שוב, מאות אלפים שתו ושותים את המשקה בארה"ב, וידוע על מקרים בודדים. הסיבה שאני כן כתבתי הערה זאת, היא כדי לכוון אל סיבת תופעת הקנדידה בהקשר של קומבוצ'ה.

ואם מישהו רוצה סקובי (סימביוזת הפטריה והשמרים, שצריכים לייצור של קומבוצ'ה), אז בכיף תפנו אלי, ואם יהיה לי אקסטרה, אז הוא יהיה שלכם.

תגובות

תגובות